Nincs megjeleníthető tartalom

A böngészési élmény fokozása, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk.
A tájékoztatót ide kattintva elérheti: Adatkezelési tájékoztató

Építésügy

Dokumentumok

Tisztelt Ácsteszériek!

Üdvözlöm Önöket, mint a település önkormányzata által megbízott tanácsadó települési főépítész. 

Nyuli Edit, nyugdíjas építészmérnök vagyok, Vérteskethelyen élek. A 2009-2020. közötti időszakban az építésügyi hatósági oldalról láttam Ácsteszér és Kisbér Járás településeinek építési ügyeit, így biztosan sokukkal találkoztam már egyedi ügyintézésük során. Közel 40 évet töltöttem a közigazgatásban az építésügyi igazgatási területen elsőfokú hatósági munkával. Sok esetben dolgoztam a településrendezési feladatok előkészítésében is és rendszeresen részt vettem lakossági egyeztetéseken e témában. Pályám során több általános központi közigazgatási átalakítási folyamat részese voltam, ami számos jogszabályi, szervezeti változást eredményezett. Ennek a folyamatos változásnak egyik eleme volt a ma már rutinosan használt elektronikus ügyintézés bevezetése, mely a polgármester (és a főépítész) munkájában is megjelenik. A sok változáshoz alkalmazkodva több ütemben képeztem tovább magam. 

Az Önök települése fejlődésének érdekében ezután – az önkormányzat bizalma birtokában, amit ezúton is köszönök – főépítészként dolgozhatok Ácsteszéren. A főépítészi feladat más, mint a hatósági munka, itt kezdettől fogva részt vehetek az önkormányzati képviselő-testület fejlesztési terveinek és a helyi szabályok megalkotási folyamatában, közreműködhetek az előkészítésben, majd a megvalósításban, figyelembe véve és érvényesítve az önkormányzathoz eljutó lakossági, vállalkozói, intézményi fejlesztési elképzeléseket, javaslatokat. 

A települési főépítész a polgármester teleülésfejlesztési, településrendezési, építésügyi, településképi feladatainak szakmai hátterét hivatott biztosítani a hatályos jogszabályok szerint, a polgármester munkáját segíti.

Tekintettel arra, hogy 2020. március 1-től megszűnt a járásközponti önkormányzatok jegyzőinek (így Kisbér Város Önkormányzat Jegyzőjének is) az építésügyi hatósági hatásköre, a lakosság bármilyen építéssel kapcsolatos kérdésével – jó értelemben - csak a települési önkormányzatnál érdeklődhet a szabályos megoldás, az engedélyhez kötöttség, a helyi szabályok, előírások megismerése céljából. 

Szándékomban áll a megbízatásom szerint a lakosságot széles körben tájékoztatni a szabályos építés, bontás, átalakítás, felújítás,… stb. lehetőségeiről, ezért mindenkit arra bíztatok, hogy bármely építési ötlet, szándék felmerülésekor, már a korai „előkészítési” szakaszban is, bátran keressen fel a hivatalban, vagy akár e-mailban, vagy telefonon.  

A települési önkormányzat polgármesterének törvényben kapott feladatai között két építésügyi szakterületen is tájékoztatási kötelezettsége van – a főépítészen keresztül - a település építési, fejlesztési kérdéseiben.

1.A településfejlesztési, településrendezési szakterületen – a helyi rendezési tervek szerkezeti terv, szabályozási tervek, építési szabályzat (együtt településrendezési eszközök) készítésekor, módosításakor az egyeztetési fázisban, valamint az elfogadott eszközök használatával a gyakorlati megvalósításkor tájékoztat építésügyi hatósági eljárásokat megelőzően, tervezési szakaszban, (építési engedélyhez nem kötött építéseket megelőzően is!) elősegítve ezzel a szabályos építési munka megvalósítását, megelőzve az esetleges  szabálytalan építést.

2.A településképi törvény és végrehajtására kiadott kormányrendelet szerint megalkotott helyi településképi rendeletben foglalt követelményekről ad tájékoztatást településképi konzultáció és szakmai tájékoztatás keretében már az építés ötlete megszületésekor, vagy tervezési szakaszban. A helyi rendelet (TKR) településképi eljárásokat is rögzít, mely esetekben a főépítész készíti elő a szakmai véleményt a polgármesteri döntéshez. (A településképi rendelet megtalálható az önkormányzati honlapon, valamint a Nemzeti Jogszabálytár (njt.hu) önkormányzati rendeleteket tartalmazó felületén. )

Minden egyedi építési munka legalább településképi konzultációt igényel, ezért hívom fel erre a tanácskozási, egyeztetési lehetőségre az Önök Tisztelt Figyelmét is.

Bármilyen építési munka szándékának felmerülésekor kérem, keressenek a Hivatalban, vagy közvetlenül az alábbi elérhetőségeken, email: [email protected], [email protected] , telefon: +36-30/627-7512.

Várom kérdéseiket, javaslataikat: 

Nyuli Edit települési főépítész