Nincs megjeleníthető tartalom

A böngészési élmény fokozása, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk.
A tájékoztatót ide kattintva elérheti: Adatkezelési tájékoztató

Díszpolgárok

Ácsteszér község képviselő-testületének tagjai élve a rájuk ruházott jogokkal arra az elhatározásra jutottak 2017-ben, hogy azon személyek részére, akik településünk érdekében kifejtett tevékenységükkel és példát mutató emberi magatartásukkal követésre méltóak, falunk a díszpolgári címet adományozza.


Gubucz Lajos


Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2023. január 24-én tartott ülésén a 26/2023. önkormányzati határozat értelmében díszpolgári címet adományoz Gubucz Lajosnak, Ácsteszér község alpolgármesterének.

ÉLETRAJZA

Gubucz Lajos 1952-ben született a békés megyei Endrődön. Általános és középiskolai tanulmányai után a zsámbéki főiskolán üzemgazdász majd később Gödöllői egyetemen üzemmérnöki oklevelet szerzett. 
Földeákon helyezkedett el, de három év után a kisbéri Állami Gazdaság főkönyvelői állását megpályázva került a Dunántúlra. 

1982-ben felkérték, hogy legyen az ácsteszéri Táncsics Mgtsz. főkönyvelője, mely tisztséget a szövetkezet megszűnéséig ellátta. A közös termelőszövetkezet feloszlását követően is a mezőgazdaságban helyezkedett el. Akán és Vérteskethelyen dolgozott, ahol jelenleg is tevékenykedik, de már, mint nyugdíjas. Közben mérlegképes könyvelői szakvizsgát, adótanácsadói képesítést is szerzett.

A közéletbe az 1998-as választásoktól kezdve kapcsolódott be. Ettől az évtől kezdődően, a mai napig tevékenykedik képviselőként, tehát már 25-dik esztendeje dolgozik a faluért, 2010-től alpolgármesterként is. 

Ezalatt az idő alatt munkájáért tiszteletdíjat nem vett fel, azt felajánlotta a falu javára.

Reális, őszinte véleményeivel, józanságával, higgadtságával, mindig megalapozott döntéseivel segítette a Képviselőtestület munkáját, bármikor, bármiben számítani lehetett, s lehet rá.
Becsületesség, egyenesség jellemezte minden megmozdulását, melyet az itt élők érdekében eddig is végzett.

Gubucz Lajos alpolgármesternek Ácsteszér község és annak közössége érdekében végzett munkájáért a mai napon díszpolgári címet adományozunk.

A díszpolgári címet dr. Veres Zoltán, a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat jegyzője és Vuts Norbert polgármester adták át. 

Ácsteszér, 2023. március 15.

 Lunk György


Lunk György, Ácsteszér posztumusz díszpolgára

Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. március 6-án tartott rendkívüli ülésén a 43/ 2018.(III.06.) önkormányzati határozat értelmében posztumusz díszpolgári címet adományoz Lunk Györgynek, Ácsteszér volt polgármesterének.

ÉLETRAJZA

Lunk György 1957-ben született Ácsteszéren.Az általános és középiskola elvégzése után Zsámbékon szerzett üzemmérnöki  képesítést. Csatárpusztán telepvezetőként dolgozott, majd a kisbéri Állami Gazdaság ácsteszéri telephelyének vezetője lett.  A gazdaság megszűnése után  családi vállalkozóként földműveléssel foglalkozott.

Mindig is ragaszkodott a gyökerekhez, melyek  szülőfalujához kötötték. Lokálpatrióta volt,  mindössze  három évet töltött távol Ácsteszértől. Így amikor  családot alapított, természetes volt, hogy ebben a faluban képzeli el a jövőjét.

2006-ban polgármesterré választották, A település szeretete, az  itt lakók életének, életkörülményeinek jobbá tétele volt mindig is a célja.

Őszinte emberség, tolerancia és egyenesség jellemezte. Hivatali ideje alatt elkészült a településen a csatorna, megújult az Óvoda, átadásra került a Táncsics Mihály Művelődési Ház és Könyvtár. A gyarapodó javak mellett a legfontosabbnak mégis azokat az eseményeket tartotta, ahol a falu lakói mind nagyobb lélekszámban jelentek meg. Ilyen volt a Falukarácsony és a Falunap is.

A  anyagi lehetőségeken javítva igyekezett a falu értékeit megőrizni, azt fejleszteni. Az elsődleges célja viszont   a közösség, közösségek  összekovácsolása, támogatása volt.

Lunk György akaratlanul is tanítva, példát mutatva arra törekedett, hogy jobbá tegye az itt élők életét, ezért 2018. március 15-i napon a település kitüntetését: az Ácsteszér Község  Díszpolgára címet adományoztuk  Lunk György volt polgármesternek, melyet Gubucz Lajos alpolgármester adhatott át a néhai polgármester özvegyének, Lunk Györgynének. 

    

 Stancsics Erzsébet


ÉLETRAJZA

A Táncsics család leszármazottja, 1944-ben Székesfehérvárott született. Zenekonzervatóriumot végzett karvezető tanszakon, majd Egészségügyi Főiskolát. Eddig 7 verses- és 7 prózai kötete jelent meg, több, mint 120 antológiában vett részt. Folyóiratok közlik írásait, tudósításait, színház,- és könyvkritikáit. Vezetőségi tagja a Krúdy Irodalmi Körnek, a Rímkovácsoknak, vezetője, majd jelenleg tagja a Csepeli Tamási Lajos Olvasó Munkás Klubnak, a Tűzedzőknek és egyéb kulturális szervezetnek. 2006 óta alapító tagként az Országos Táncsics Művészkörben kiállításokat és irodalmi esteket nyit meg. Kitüntetései közül: Krúdy Gyula arany emlékérem 2017, Győri Reneszánsz díj 2008, Tűzedzők Művészeti Nívódíj 2003, Kláris Nívódíj I. fokozat 2004, Székesfehérvárért emlékérem, AKIOSZ nemzetközi próza verseny I. díj. A „Who is WHo” svájci enciklopédiában megjelent irodalmi munkássága. A Budapest TV-ben a „Nap embere” volt. 2007-ben átvette Táncsics Mihálynak adományozott posztumusz a „Magyar Kultúra Lovagja” kitüntetést. A 2005-ös tanévben a csepeli Jedlik Ányos gimnáziumban verse érettségi tételben szerepelt. Öt évig vezette kolléganőjével a Fúzió Rádió emberjogi adásait. 2016-ben Simone díjat kapott. 2017-ben a British Enciklopédia jelentette meg életrajzát s még ez évben Ácsteszér díszpolgára lett. 2019-ben élettörténete bekerült Magyarország Videós Arcképcsarnokába.

ÜNNEPSÉG ÉS DÍSZPOLGÁRAVATÁS
2017. MÁRCIUS 15-ÉN, AZ1848/49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC ÜNNEPÉN

Tisztelt Ünneplők!

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepe Ácsteszéren az idei évben- ha lehet így fogalmazni - még ünnepélyesebb rendezvény. Ácsteszér község képviselő-testületének tagjai élve a rájuk ruházott jogokkal arra az elhatározásra jutottak, hogy azon személyek részére, akik településünk érdekében kifejtett tevékenységükkel és példát mutató emberi magatartásukkal követésre méltóak, falunk a díszpolgári címet adományozza.

A díszpolgári cím erkölcsi elismerés. Köszönetünk és tiszteletünk kifejezése jeléül adjuk át a díszpolgári címet Stancsics Erzsébetnek. Stancsics Erzsébet, a Táncsics család leszármazottja 1944-ben született Székesfehérvárott. Konzervatóriumot végzett karvezető tanszakon, majd egészségügyi főiskolát. Tízkötetes író, költő, 98 antológiában szerepel. Fővárosi és vidéki lapok rendszeresen közlik írásait, tudósításait, színház- és könyvkritikáit. Vezetőségi tagja a Rímkovácsoknak, tagja a Krúdy Gyula Irodalmi körnek, a Tűzedzők Társaságának, a Művészetbarátok Egyesületének, a Berzsenyi Társaságnak és az Országos Táncsics Művészkörnek.

Az „Egy mindenért, mind egyért” művészformációval kiállítások és irodalmi estek megnyitóján vesz részt. A fent felsorolt munkái során - mind írásaival mind személyes tevékenységével- egyúttal falunk nagy szülötte, Táncsics Mihály szellemi örökségének több évtizedes őrzője, ápolója. Amerre jár, hírét viszi Ácsteszérnek is. S amikor Ácsteszérre látogat, szinte hazajön. A falu életének különböző eseményeiben részt vesz velünk. Volt közös író-olvasó találkozó és beszélgetés az ácsteszériekkel; együtt ünnepelünk minden márciusban; közvetlenül beszélgethetünk az idősek napján, falunapon. Ír az Arany Trombitába. Stancsics Erzsébet a nehéz napokban is velünk tartott. Kultúrházunk gyors és szép felépülése az ő közbenjárásának is köszönhető. Megújuló könyvtárunknak könyveket, újságokat adományoz. Úgy érezzük, Stancsics Erzsébet már e cím odaítélése előtt is a falu díszpolgára volt. A mai március 15-i napon a település kitüntetését: az Ácsteszér Község Díszpolgára címet adományozzuk Stancsics Erzsébetnek.

Megjelent könyvei:

 • A múzsa homlokát (versek társsz.) - 1991
 • Versek (versek társsz.) - 1995
 • Magunk nyelvén (versek társsz.) - 1996
 • Szavaim – színeim (versek) - 1998
 • Hidegkúti történetek (próza) - 2000
 • Hidegkút ege alatt (próza) - 2002
 • Létünk: itt élünk! (versek társsz.) - 2004
 • Fortélyok nélkül (versek) - 2005
 • 9. Csöndes merészen (próza) - 2006
 • Szem-látomás (próza) - 2008
 • Át-hallás (próza) - 2010
 • Érintés (próza) - 2012
 • Hatodik érzékkel(l) (próza) - 2016
 • Jó veled látni… (válogatott versek) - 2018 

   

 

 Szántai Sándor


ÉLETRAJZ

Tizennégy kötetes író, költő, újságíró, rendszerváltáskor a „Magyarság jövője” c. lap főszerkesztője és a „Várnegyed” és a Hírhozó c. hetilapok munkatársa volt. Szakmai dolgozatáért a Magyar Tudományos Akadémia kitüntetettje, 122 antológia résztvevője, a Csepeli Tamási Lajos Olvasó Munkás Klub tiszteletbeli elnöke. 1927-ben Gödöllőn született, ahol hetven éves koráig árammérőgyári munkája mellett népművelői, irodalmi, helytörténeti tevékenységet folytatott. Több, mint 40 éven át vasesztergályosként dolgozott, mellette szakszervezeti munkát végzett. Állandó munkatársa volt a Pest megyei Hírlapnak, a Ganz Vagon és az Árammérőgyár üzemi lapjainak. Jelenleg Budapesten él, ahol több irodalmi kör tagja, alapító és vezetőségi tagja az Országos Táncsics Művészkörnek, vezetőségi tagja a Krúdy Gyula Irodalmi körnek, tagja Művészetbarátok Egyesületének és a Rímkovácsoknak. 14 veres és prózai kötete jelent meg. A „Who is Who” svájci enciklopédia közölte szakmai életrajzát. Számos kitűntetése mellett 2017-ben megkapta a „Simone” művészeti díjat és a Krúdy Gyula arany emlékérmet. Ugyanebben az évben a British Enciklopédia megjelentette irodalmi munkásságát. 2005 óta a Magyar Kultúra Lovagja. 2018-ban Ácsteszér díszpolgára lett.

MEGJELENT KÖTETEI
 • Magasztos élet - vers
 • Gödöllői séták - próza
 • Gödöllői séták (II. kiadás) - próza
 • Völgyek ölén a város - próza
 • 70 év - vers
 • Gödöllői dombság ege alatt - próza
 • Létünk: itt élünk! - vers
 • Néhány sor a józan észről - vers
 • Csiszoltam tengelyt s verset - vers
 • Várnegyedi séták - próza
 • A vers türelme - vers
 • Világi kísérlet…volt - vers
 • Csiszoltam tengelyt s verset - vers

 

 

 Simon M. Veronika


Ácsteszér község képviselő-testülete úgy határozott, hogy nagyrabecsülése és tisztelete jeléül díszpolgári címet adományoz  Simon M. Veronika festőművésznek.

Simon M. Veronika 1952-ben , Csetényben született. Munkácsy és Holló László- díjas Kunst Meister. Több, mint 700 egyéni kiállítása volt, többek között Ácsteszéren és a környező településeken is. Külföldi kiállításai 18 különböző ország városaiban történtek. Festészetet 2000 óta  tanít festőtanodája kurzusain. Alkotótábort vezetett és sok száz könyvet illusztrált, számos lexikonban szerepel. Társadalmi munkában látja el az Országos Táncsics Művészkör Festőtagozatának irányítását, továbbá a Cserhát-Batsányi Művészkör művészeti vezetését, a Székesfehérvárért Nemzetközi Művészkör kurátorságát, a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend parancsnokaként a Művészet Nagykövete feladatokat. Mozgalmas művészeti és pedagógiai élete mellett Veronika megmaradt szerény, közvetlen embernek. Mindahányszor Ácsteszérre látogat-legyen az hétköznap vagy ünnepnap- azt érezzük személyiségéből, amit képeit szemlélve: az egyéniségéből áradó örömöt, békességet, a szeretetet kisugárzását. Veronika sorozatokban gondolkodik, ennek már 20 elkészült része van, pl. régi mesterségek, híres emberek, meditatív képek, magyar művészek portréi. Elhivatottságának tekinti, hogy őrizve Táncsics Mihály emlékezetét, megfesse a Táncsics sorozatot Ácsteszérnek. Ennek már öt képe elkészült, melyeket községünknek adományozott, és amely egyedi sorozatnak köszönhetően Ácsteszér kisebb kiállítással is büszkélkedhetett különböző rendezvényein, még a nemzetközi Táncsics-túra napján is.

         Köszönetünk és tiszteletünk kifejezése jeléül adjuk át a díszpolgári kitüntető címet és az ezzel járó oklevelet Simon M. Veronikának.

 

 Horváth Zoltán


Horváth Zoltán 1948. január 1-jén született Budapesten. A testnevelési főiskolát majd egyetemet 1982 és 1986 között végezte. A továbbiakban munkáját és szabadidős tevékenységét is a sportélethez való elhivatottság  jellemezte. Az SZMT sportfelelőse, a PTSE Tatabánya ügyvezető elnöke, a Tatai Minimarathon Közalapítvány  titkára, majd a tatai polgármesteri hivatal sportreferense volt nyugdíjazásáig. Szervezőként, főrendezőként nagyon sok programot indított el. Munkáját számos kitüntetéssel ismerték el. Sporttal, szabadidővel kapcsolatos tevékenységét futballbíróként kezdte. 10 évig labdarúgó játékvezető volt,  majd másik hobbija, a természetjárás került előtérbe. Az országos és a megyei természetjáró szövetségek vezetőjeként sok-sok programot, túramozgalmat indított  útjára. 2011-ben nyugdíjazták, de azóta is a hobbija, a közösségért folytatott tevékenységei határozzák meg az életét. A természetjárásban elért eredményei az Arany jelvényes túrázó, Arany jelvényes túravezető, az MTSZ Arany jelvényes Túravezetői Országos Klub elnöke 10 évig, jelenleg helyettes. Aktív nyugdíjasként a mai napig fáradhatatlanul és nagy örömmel látja el önkéntesi, fizetés nélküli tisztségeit:

A Magyar Természetbarát Szövetség egyik alelnöke 17 évig

A KEM Természetbarát majd Természetjáró Szövetség elnöke 1980-tól vagyis 38 éve

A KEM SZÖSZ Szabadidősport Szövetség elnöke 1990-zől

Horváth Zoltán egész életét a hazai természetjárás fejlesztésének szentelte.

Az általa vezetett KEM Természetjáró Szövetség az ország 1. számú megyéje létszám, szakosztály és aktivitás tekintetében.

1995-től az IVV: Nemzetközi Népsport Szövetség majd az EVV: Európai Népsport Szövetség magyarországi elnöke. 26 Magyarországon szervezett IVV túra koordinátora, így az ácstszéri IVV Táncsics-túráé is.

A Gerecse 50 egyik kitalálója és 37 éve főrendezője.

Kitüntetései:

Magyar Ifjúsági Díj

MTSZ fejlesztéséért arany fokozat

KEM Önkéntese (TBMJV)

TATA VÁROSÁÉRT ezüst fokozat- 2011

TATA VÁROSÁÉRT arany fokozat - 2018

Horváth Zoltán itt a Bakonyban az ácsteszéri IVV Táncsics-túra főszervezője és egyik megvalósítója. A túra gondolata akkor született meg, amikor – mai nevén – a KEM Természetjáró Szövetség éppen arra készült, hogy a megyébe is megpróbálja elhívni a Nemzetközi Népsport Szövetség (IVV) külföldi tagjait is. A Bakonyt és a Gerecsét együtt nyissuk meg a külföldieknek is!

A hét település: Ácsteszér, Aka, Bakonybánk, Bakonyszombathely, Csatka, Réde és Súr akkori polgármesterei fogadókészek, együttműködőek voltak, melynek köszönhetően a 25 éves gondolat ragyogóan teljesült, megvalósult. A több, mint két évtizedes túrasorozat már fogalom idehaza és külföldön is. Mind a hét település polgármestere büszke arra, hogy a Bakony térképen is egyben jelenik meg a turista utak rendszere, vagyis van mivel csalogatni a vendégeket, a túrázókat. Mind a hét érintett településnek lehetősége van látnivalóinak, természeti és kulturális értékeinek bemutatására. Horváth Zoltán fáradhatatlan tevékenységének köszönhetően az eltelt 23 év változást hozott a falvak életében és szabadidős tevékenységében. Ezzel párhuzamosan tervezi a jövőt is. Vannak ötletei a Fekete-víz Tanösvénnyel kapcsolatban is: egy nem kötött pályás úgynevezett Dotto vonattal összekapcsolni a hét községet a tavak mentén is, hogy a kirándulók, túrázók mellett a családok, családok kisgyerekekkel is élményben részesülhessenek. Továbbá azért, hogy a Bakonyalja ne csak évente egyszer legyen a turizmus, a természetjárás központja, javasolja az úgynevezett Permanens túrákat. Ezek esélyt adnak a túrázóknak, hogy minden évszakban ellátogathassanak a Táncsics- túra útvonalaira, és megkapják érte a megérdemelt km pecsétet és alkalom pecsétet, végül az össz- teljesítményért egy színvonalas színes jelvényt az IVV-től, vagyis a Nemzetközi Népsport Szövetségtől!

2018. szeptember 29-én átvehette az Ácsteszér Község Díszpolgára címet.


Horváth Zoltán és felesége az átadás után.